Alegerea unui generator electric, scurt ghid pracatic

Achizitia unui generator electric trebuie sa fie un demers bine documentat. Pana la urma, aceste aparate presupun, in functie de dimensiune si capacitate, costuri semnificative. De aceea, in momentul analizei ofertei in vederea luarii unei decizii de cumparare, clientul trebuie sa fie informat cu toate aspectele pe care achizitia pe care urmeaza sa o faca le presupune, astfel incat aparatul sa se adapteze atat nevoilor sale specifice, cat si bugetului alocat. La generatoarele electrice nu se aplica principiul comercial universal care spune ca un pret ridicat este o garantie a calitatii. In acest caz caracterisiticile aparatului adaptate situatiei in care urmeaza sa fie utilizat sunt elementul de calitate.

Odata ce ati inceput sa consultati oferte de generatoare electrice, inseamna ca aveti nevoie de un astfel de aparat. Probabil va ganditi ca pretul ar fi elementul principal care v-ar putea determina alegerea, dar in functie de utilitatea pe care doriti sa i-o atribuiti aparatului, va recomandam sa mai aveti in vedere elemente specifice, cum ar fi: eficienta energetica sau consumul de combustibil proportional cu perioada de functionare, modul de utilizare facil care sa nu presupuna operatiuni complicate, costurile de exploatare si intretinere. Toate aceste elemente sunt determinate direct si variaza in functie de utilitate. Astfel in functie de utilitate, casnica sau industriala, particularitatile urmarite la criteriile de selectie pot varia in functie de:

1. Puterea furnizata. In procesul de selectie a unui generator de curent, puterea furnizata este determinata de consumatorii care urmeaza sa fie alimentati. In functie de acesti consumatori se stabileste dimensionarea aparatului. De asemenea, mai trebuie tinut cont si de tipul consumatorilor. Acestia sunt clasati in doua categorii: inductivi si rezistivi. Diferenta dintre cele doua categorii consta in diferenta de consum inregistrata la pornire fata de functionare. Cei inductivi consuma mai mult la pornire, in timp ce consumatorii rezistivi au un consum constant de la pornire, pe toata durata de functionare.
2. Tensiunea furnizata. Pentru a adapta generatorul electric la tensiunea ceruta de consumatori trebuie ales fie un generator electric monofazat (230 Volti), fie unul trifazat (400 Volti si 230 Volti). Aceasta diferenta este esentiala, deoarece nu veti putea folosi un generator trifazat pentru consumatori trifazati deoarece acesta nu va furniza puterea necesara pe un singur circuit, ci o va imparti pe trei faze.
3. Sistemul de pornire. Sistemul de pornire este un element determinant al pretului. Daca alegeti un sistem de pornire pe sfoara, ca la motoarele de barca sau drujbe, veti beneficia de un pret mai mic, iar performantele generatorului de curent nu vor fi afectate. Exista si varianta pornirii electrice, la cheie ca la masina. Exisa si varianta pornirii automate, varianta recomdandata in general utilizatorilor casnici pentru a le asigura confortul din punctul de vedere al distributiei curentului electric.
4. Combustibil. In functie de tipul de combustibil utilizat, generatoarele de curent pot avea motoare pe benzina sau pe motorina. Ca si in cazul masinilor fiecare tip de motor prezinta avantaje si dezavantaje specifice, iar cel mai bun poate fi determinat doar in functie de utilitate.
5. Regimul de lucru. Regimul de lucru este unul dintre factorii determinanti in optarea pentru un generator de curent cu motor pe benzina sau pe motorina. Astfel, pentru o utilizare de 8-10 ore pe zi se recomanda un generator pe benzina, in timp ce daca regimul de functionare trece de 10 ore este recomandat un motor pe motorina. Motorul pe motorina are un consum mai redus, dar presupune si un cost mai mare, care poate fi amortizat doar printr-un regim intensiv de functionare.
6. Carcasa. Acest element este unul determinat de tipul generatorului dar si de modul de utilizare al acestuia. Daca este destinat unei functionari exterioare, carcasa este un element important deoarece asigura protectia impotriva factorilor de mediu care afecteaza buna functionare a echipamentului.

Comentariile sunt închise.